NoDAPL.jpg

Deze meme heb ik op Facebook en Twitter geplempt. Ik heb het zelf niet zo op memes, maar deze boodschap vond ik wel belangrijk. Het probleem met memes is dat ze zo suggestief zijn, zonder werkelijk substantieel iets te zeggen. Daarom hier wat achtergrondinformatie.

This post is in Dutch, as I’m trying to explain to the Dutch that the problem around NoDAPL isn’t just an American problem; it’s global.

North Dakota Access PipeLine of #NoDAPL

In het heel kort: anno 2016 vindt de Amerikaanse regering het nog steeds nodig om nieuwe oliepijpleidingen aan te leggen. Daar heb ik sowieso problemen mee, want waarom investeer je nu nog in een doodlopende industrietak? Investeer je geld in de toekomst! Olie is zó twintigste eeuw!

map.png

Bron: de Huffington Post

Maar goed, dat doen ze. Vervolgens plannen ze die pijp vlak langs een stad – Bismarck – waar 90% van de bevolking blank is. De mensen in de stad protesteren bij de regering, en vervolgens wordt de leiding gepland dwars door het Sioux territorium. In 1853 is dit territorium aan de Sioux van Standing Rock gegeven als privé bezit. De pijpleiding moet nu over een rivier heen, en dwars door een belangrijk archeologisch gebied. De rivier brengt drinkwater bij de Standing Rock Sioux, en aan miljoenen mensen stroomafwaarts. Nou hoeft dat geen probleem te zijn, als er de afgelopen jaren niet al honderden lekkages zijn geweest in de Dakota’s met andere pijpleidingen. Mensen vertrouwen het niet meer – terecht.
Dus zijn de Standing Rock Sioux gaan protesteren – zonder gehoor te krijgen. Pas toen ze massaal voor de bull-dozers gingen liggen (en staan) kwam er een reactie. Ga maar op Twitter zoeken naar #NoDAPL, en de meest geweldige foto’s van politiegeweld krijg je te zien. Mensen die vreedzaam protesteren tegen een oliepijpleiding over hun eigen in privé bezit land, worden met rubber kogels en groot machtsvertoon weggejaagd.
Het is overigens in de rechtbank bewezen dat het bedrijf dat de pijplijn aanlegt geen vergunning heeft gekregen om op het land van de Standing Rock Sioux te komen. Lees meer hier. Tresspassing heet zoiets in het Engels, en dat mag niet. Laat staan om iets te bouwen op grond waar die je niet bezit.
Uiteindelijke verantwoordelijke voor deze situatie is inderdaad de regering van de Verenigde Staten. Er is ondertussen een gerechtelijk bevel gekomen – zo heb ik begrepen – om opnieuw naar de pijpleiding te kijken. Dit is goed nieuws, maar in Amerika is groot geld nog altijd erg machtig. En als je denkt dat het echt slechts een Amerikaans probleem is, lees dan de meme nog eens – en de rest van deze post.

Wie betaalt, bepaalt

De infographic hier links (klik op de tekst van de bron, en je kunt een grotere variant vinden met meer Engelse uitleg) laat zien wie er allemaal geld stopt in de bedrijven die ruim 10 miljard dollar investeren in de aanleg van deze pijpleiding. En hieruit blijkt dat het niet exclusief een Amerikaans probleem is. Natuurlijk, uiteindelijk beslist de Amerikaanse regering dat hij er komt. Natuurlijk ligt de pijpleiding op Amerikaans grondgebied. Maar vergis je niet, er wordt ook Nederlands geld in geïnvesteerd. Ons geld wordt dus gebruikt om historisch belangrijke gronden van de Standing Rock Sioux te verwoesten. Ons geld wordt dus gebruikt om een oliepijpleiding door een rivier te leggen die van levensbelang is voor de Standing Rock Sioux. En wij kunnen aan onze banken het signaal afgeven dat wij van dit gedrag niet gediend zijn: ga weg bij deze twee banken. Laat ze niet langer je geld beheren! Als er massaal klanten weglopen, dan wordt het duidelijk dat wij respectvol om wensen te gaan met mensen – ook al wonen ze aan de andere kant van de planeet. Als er massaal klanten weglopen, dan wordt het duidelijk dat wij niet langer in fossiele brandstoffen willen investeren omdat het niet de energiebron van de toekomst is. Het is een doodlopend spoor. Mensen die na 2000 geboren zijn zullen het meemaken dat de olie op is. Waarom dan nu nog investeren in grote nieuwe pijpleidingen? Dat is toch gewoon dom.
Daarnaast is investeren in fossiele brandstoffen anno 2016 niet meer moreel aanvaardbaar. Het is al lang niet meer controversieel dat het verbranden van fossiele brandstoffen op termijn het leven van de mens op deze planeet onmogelijk maakt. Je kunt het toch niet aan je kinderen en kleinkinderen uitleggen, terwijl ze liggen te sterven door gebrek aan voedsel, (schoon) water en schone lucht, dat je wist dat dit zou gaan gebeuren, en je toch geld hebt gestoken in fossiele brandstoffen? Ga weg bij deze twee banken, en laat ze weten dat wij eisen dat er leven op aarde mogelijk is ná fossiele brandstoffen.

Welke banken dan?

Kijk dan even boven naar de meme. Allereerst: De ING. Deze investeert rechtstreeks $248.353.779 in de Dakota Access – het constructiebedrijf. ING betaalt mee aan deze onmenselijke behandeling met – uiteindelijk – ontmenselijking van de planeet als uitkomst.
Via twitter kan je een reactie van de bank vragen. Dit gaat het makkelijkste via @ING_News. Dan wordt je verwezen naar deze website, waar in principe op staat dat ‘wij ons goed hebben laten informeren, en opnieuw onderzoek laten doen of alles volgens de wet gebeurd. Als dat zo is, gaan wij er vrolijk mee door’. De vraag blijft alleen, naar welke wetgeving kijk je? Naar de Amerikaanse wetgeving, is natuurlijk geen slechte om naar te kijken aangezien het op Amerikaans grondgebied gebeurd. Maar zoals @C_Madijsen stelt, de huidige gang van zaken breekt tal van internationale verdragen, zoals de mensenrechten, UN Indigenous Rights, Treaty rights en het International Climate Agreement!
Dus mijn en uw boodschap aan het ING zou moeten zijn: trek het geld terug! Er wordt wellicht niet illegaal gehandeld volgens de Amerikaanse wetgeving, maar er wordt wel degelijk immoreel gehandeld, en in strijd met verschillende internationale verdragen. Is het geld de goede naam van de bank wel waard?

En dan is er de ABN AMRO. Die pakken het anders aan. Die investeren slechts $45 miljoen in Energy Equity Transfer, een dochter van Energy Transfer, het bedrijf dat de zaken regelt voor Dakota Access. Het gaat dus om heel weinig geld, al zijn er dagen dat ik het niet heb. ABN AMRO reageert ook netjes op Twitter, zonder naar een website te verwijzen.Wanneer ik hen vraag waarom ze in #NoDAPL investeren, dan zeggen zij:
“Dat doen wij niet, wij investeren alleen in Energy Equity Transfer.”
Ik: “Nee, maar ETE (en hun moederbedrijf) regelt wel alles voor Dakota Access.”
Zij: “Wij kijken naar elk bedrijf of zij voldoen aan ons duurzaamheidsbeleid. Als dat niet zo is, dan gaan wij met hen in gesprek.”
Ik: “Zijn jullie nu in gesprek met ETE?”
Zij: “Over die gesprekken gaan wij niks zeggen, dat is bedrijfsgeheim.”
Ik: “Ik vroeg niet wat er gezegd werd. Ik wil weten of het binnen jullie beleid past om zaken te regelen voor Dakota Access.”
Zij: “Wij investeren niet in Dakota Access.”
Ik: “Nee, maar wel in ETE. En die regelen van alles voor Dakota Access.”
Zij: “Wij kijken naar elk bedrijf of zij voldoen aan ons duurzaamheidsbeleid. Als dat niet zo is gaan wij met hen in gesprek.”
Ik: “En is betrokkenheid van ETE bij Dakota Access volgens jullie duurzaamheidsbeleid?”
Zij: “Als er aanleiding is om dit te denken zullen wij stappen ondernemen.”
En toen werd het zo circulair, dat ik er niks meer op kan zeggen. Ik heb betere dingen te doen.
Dus onze oproep aan ABN AMRO zou ook moeten zijn: trek het geld terug! Jullie investeren dan niet direct in Dakota Access, de bedrijven waar jullie mee zaken doen zijn er wel intensief bij betrokken. Doe het niet. Gooi je naam niet te grabbel. En belangrijker nog: zorg dat je je acties uit kunt leggen aan je kleinkinderen. Ook als zij sterven van de honger.

Ik ben al jaren geen klant meer bij ING, en nooit bij ABN AMRO geweest. Als ik dat wel was, zou ik nu per direct mijn rekening(en) stopzetten. En ik roep eenieder met een hart op om dit ook te doen. Laat de Sioux van Standing Rock nu niet stikken. Laat je eigen kinderen en kleinkinderen niet stikken! Investeer in een bank die investeert in de toekomst. Nieuwe technologieën hebben we hard nodig. Die investeringen zijn hard nodig. Boycot ING en ABN!

Ondertussen heb ik nog een website gevonden die hiertegen protesteert: Krapuul!